ZIELENTOCHT
ZOMER EN NAJAAR 2024
OVER DE zoektocht naar de ziel
Het project Zielentocht behelst twee programma’s met de zoektocht naar de ziel als kern.
Tijdens het eerste programma zal het stuk ‘Raga Malika for drums and orchestra’ uitgevoerd worden. Een drumconcert, met als uitgangspunt de klassieke Indiase muziek, gecomponeerd door trombonist/componist Arjan Linker. Drummer Wouter Kühne zal de solopartij voor zijn rekening nemen.
In het andere programma staat het stuk Zielentocht van Julia Philippens centraal. Aangevuld met Totenfeier van Mahler, Meeresstille und glückliche Fahrt van Mendelssohn en het vioolconcert van Louis Somer is dit een programma over verlies en introspectie, pijn, vreugde, hoop en troost. Solist in het vioolconcert van Somer is de violist Sergiy Bolotny.
DE SOLISTEN
WOUTER KÜHNE - DRUMS
Met professionele muzikanten als ouders, is Wouter Kühne (1996) opgegroeid in een muzikaal milieu. Al op zeer jonge leeftijd trad hij samen met hun op in verschillende formaties en op zijn 7e kreeg hij zijn eerste drumlessen van Gerben Wester en René Smit. Door zijn vaders passie voor Jazz kwam hij in aanraking met oude Jazz opnames en ontwikkelde hij al snel grote interesse voor deze muziek. Dat leidde ertoe dat hij op zijn 13e werd toegelaten tot het Junior Jazz College, onderdeel van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij lessen kreeg van Gerhard Jeltes. Daarnaast begon hij met het spelen in diverse Big Bands onder leiding van Peter Guidi en maakte hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut op het North Sea Jazz Festival. In 2014 begon hij zijn bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij onderwezen werd door Marcel Serierse, Martijn Vink, Lucas van Merwijk en Haye Jellema. In dezelfde periode heeft hij ook lessen en/of masterclasses gehad van drummers als Peter Erskine, Willie Jones III, John Riley, Greg Hutchinson, Dennis Mackrel, Billy Hart en kreeg hij de kans om het podium te delen met muzikanten als Dick Oatts, Terrel Stafford, Aaron Parks, Joe Cohn, Bob Mintzer, Jason Marsalis, Benjamin Herman, Jasper Blom, Simon Rigter, Peter Beets, Henk Meutgeert, Jesse van Ruller, Martijn van Iterson, Bart van Lier, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Ben van Gelder, Joris Roelofs, Reinier Baas en Maarten Hogenhuis.
In 2015 en 2017 is hij naar Senegal geweest om daar lessen te nemen in het traditionele percussie-instrument Sabar. Deze lessen volgde hij bij Maguette Gueye. In 2017 won hij het Sena Performers “Gouden Slifje”, een prijs voor de meest jonge veelbelovende jazzdrummer van het moment, opgezet door drummer Joost Patocka. In 2018 studeerde hij Summa Cum Laude af van het Conservatorium van Amsterdam. In 2019 startte hij zijn Masterstudie Jazz Drum Set aan de Manhattan School Of Music in New York. Daar kreeg hij onder meer les van Kendrick Scott, John, Riley, Marc Carey en Phil Markowitz.
Sergiy bolotny - viool
De van oorsprong Oekraïense Sergiy Bolotny studeerde viool aan de Special School of Music in Lvov (Lviv) bij Juri Golda, aan de National Music Academy in Kiev bij Yaroslava Rivniak en Bogodar Kotorovich en aan de Universiteit van Muziek en Podiumkunsten in Wenen bij Michael Frischenschlager en Eugenia Tschugaeva. Hij volgde masterclasses bij o.a. Vladimir Spivakov, Josef Suk en het Altenberg Trio Wien.
Hij won vele prijzen, waaronder de eerste prijs op het internationale concours in Oezbekistan, de semifinale van de internationale Paganini Concours in Italië en de tweede prijs op het Leos Janacek Concours in Oostenrijk. Hij woonde van 1996 tot 2010 in Oostenrijk. Hij was daar zeer actief als kamermusicus en solist. Hij was concertmeester bij diverse orkesten en ensembles (Wiener Bachsolisten, Vienna Volksoper, Wiener Phliharmoniker) en speelde bijna alle genres.
Sinds 2010 woont Sergiy in Nederland en is plaatsvervangend 2e concertmeester van het Noord Nederlands Orkest. Hij is tevens actief als violist in diverse kamermuziek- en jazzensembles.
DE COMPONISTEN
ARJAN LINKER
Een avontuur in een oneindige wereld, dat is wat muziek betekent voor componist en trombonist Arjan Linker (2000). De combinatie van schoonheid en verrassing, iets horen wat je raakt én je nooit eerder hebt gehoord is een onvergetelijke ervaring! En na elke ontdekking ligt de volgende alweer om de hoek…
Daarom componeert Linker al vanaf jonge leeftijd en zoekt in zijn muziek altijd naar nieuwe klanken, ontdekkingen en avonturen. Zonder de connectie te verliezen met bestaande muziek; voorbeelden van belangrijke invloeden zijn Maurice Ravel, Irshad Khan, John Adams, Adriaen Willaert, J Dilla en Lili Boulanger. Dit leidt tot een grote verscheidenheid in zijn oevre dat zich strekt van hip-hop grooves tot contrapunt en polyfonie tot soundscapes. Zijn muziek werd uitgevoerd in alle grote zalen van Nederland door bezettingen van 1 tot 110 musici en werd meerdere malen op CD gezet.
Ook als trombonist is deze zoektocht naar avontuur belangrijk voor Linker. Hij is een ervaren improvisator met live electronics, zoekt naar de grenzen van het instrument en gaf tientallen compositieopdrachten die hij speelt met zijn ensembles. Maar het avontuur reikt verder dan alleen hedendaagse muziek: Linker voedt zijn muzikale woordenschat graag met studies naar onder andere renaissancemuziek, popmuziek, muziek uit de middeleeuwen en Indiase muziek.
Sinds 2020 verdiept Linker zich intensief in de Hindoestaanse (Noord-Indiase) muziek, begeleid door zijn guru’s Vidushi Tulika Ghosh en Ustad Sabir Khan. Jaarlijks reist hij een maand naar Mumbai, om met beiden te studeren. Zo streeft Linker ernaar de eerste vertolker van Indiase muziek op de trombone te worden.
Linker is oprichter van het Nymphéas Trombone Quartet en het Nachtlicht Ensemble, en maakt met deze ensembles projecten waarin hij componeert, arrangeert, speelt en improviseert. Ook buiten deze context maakt Linker projecten, waarvoor hij nieuwe formaties van musici en visuele artiesten samenstelt.
Zo was Linker in 2021-2022 Nieuwe Maker bij het Grachtenfestival Amsterdam en kreeg een carte blanche om een voorstelling te maken voor het festival. Dit resulteerde het improvisatieconcept Tijdcapsules, waarbij de musici door improvisatie de muziek van het moment vangen: een muzikale tijdcapsule. Van jongs af aan heeft Linker een speciale band met het Nederlands Blazers Ensemble. Tegenwoordig speelt hij regelmatig met het ensemble en daarnaast is hij nauw betrokken als arrangeur. Zo maakte Linker alle arrangementen voor de succesvolle tournee met de Matthäus Passion en begeleidt hij jonge componisten in de compositiewedstrijd van het NBE.
Voor zijn werk als componist, trombonist en improvisator ontving Linker de Prijs voor Jong Talent 2023 van Kunst aan de Dijk Kortenhoef, een Tweede Prijs op het Prinses Christina Compositieconcours, de Koninklijk Conservatoriumprijs voor jonge componisten, won hij de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble en ontving de Cultuurprijzen van Gemeente Emmen en de Provincie Drenthe.
Linker studeerde klassiek compositie en klassiek trombone aan het Conservatorium van Amsterdam met hoofdvakdocenten Richard Ayres, Wim Henderickx, Willem Jeths, Meriç Artaç, Pierre Volders, Remko de Jager, Jörgen van Rijen en Bart van Lier.
JULIA PHILIPPENS
Violiste Julia Philippens is uitgegroeid tot een genre-overschrijdend musicus. Improviseren op jazzmuziek of klassieke muziek is een tweede natuur voor haar geworden.
Na haar Jazz Bachelor die ze Cum Laude afsloot, studeerde ze Summa Cum Laude af voor haar Jazz Master aan het Conservatorium van Amsterdam waar de commissie haar omschreef als een ‘unieke, baanbrekende violiste met een radiante podiumpresentatie.’
Tijdens haar studies richtte Julia Fuse op, met wie ze niet alleen speelt maar waarvoor ze ook arrangeert en componeert. Fuse is regelmatig te gast bij het tv-programma Podium Witteman als ‘huisband’. Fuse is voor hun eerste album Studio genomineerd voor een Edison Klassiek. Hun tweede album Studio 2 is beloond met de Edison Publieksprijs 2019.
In maart 2019 speelde Julia met internationale musici van het Enescu octet en vond de première plaats van het Octet dat Julia schreef ter ere van deze componist Hommage a Enescu (live uitgezonden op Radio 4). Haar Opus 2 Influent voor Fuse ging in december 2020 in première bij het tv-programma Podium Witteman en in het Concertgebouw (Amsterdam). Later werd ze gevraagd Influent te bewerken voor Jong Kamerorkest Noord (nu Somer). Deze orkestversie ging in première op het Veenhuizen Festival in 2021.
Julia is een graag geziene soliste bij formaties als the Konrad Koselleck Bigband, Philharmonic Sudwestfalen, Noord Nederlands Orkest, Laundry Bigband and the Zurich Jazz Orchestra. Ze deed opnames en optredens met oa Shakira, Ed Kowalczyk (Live), Herbert Grönemeyer, Justin Dicioccio, Benjamin Herman, het Rosenberg trio, Ramon Valle, Michael Borstlap, Didier Lockwood, Ruud Jacobs, Peter Beets.